κινητό τηλέφωνο

Μπορεί το κινητό σας να προκαλέσει καρκίνο;

Οι επιστήμονες βρίσκουν οριστική σύνδεση στη μελέτη των αρουραίων.
Από τον John Murawski / [email protected] 28 Μαρτίου 2018 05:10 μ.μ.

Ερευνητικό Τρίγωνο Πάρκο

Τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων κινητών τηλεφώνων μπορούν να συνδεθούν αποφασιστικά με τον καρκίνο στους αρουραίους, σύμφωνα με μια συνεδρίαση της εθνικής επιστημονικής ομάδας στο Research Triangle Park την Τετάρτη. Η διαπίστωση των επιστημόνων καθιερώνει τη σαφέστερη σύνδεση του κινδύνου κινητής τηλεφωνίας με τον άνθρωπο σε μια μεγάλη αμερικανική μελέτη μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακοίνωσή τους στο τέλος μιας τριήμερης συνάντησης για να αναθεωρήσουν ένα πείραμα των τρωκτικών ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας στο Research Triangle Park της Βόρειας Καρολίνας. για την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Το σχέδιο μελέτης, που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, δημιούργησε αδύναμη σύνδεση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της Τετάρτης ανέφερε ότι τα δεδομένα είναι πιο επιτακτικά και υποδεικνύουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι αρχικά αναγνωρίστηκε. Η απόφαση της Τετάρτης αναμένεται να αλλάξει τη συζήτηση για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων και οι ακτιβιστές της δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα θα αυξήσουν την πίεση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εκδίδουν προειδοποιήσεις ασφαλείας και να σφίξουν τα πρότυπα ασφαλείας της πανταχού παρούσας ηλεκτρονικής συσκευής.

" Θα πρέπει πιθανότατα να οδηγήσει σε μείωση των ορίων έκθεσης ", δήλωσε ο Ronald Melnick, ο επιστήμονας του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος ο οποίος σχεδίασε τη μελέτη προτού αποσυρθεί εννέα χρόνια. "Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι οι οργανισμοί που θα λάβουν αυτά τα δεδομένα θα λάβουν αποφάσεις δημόσιας υγείας με βάση αυτές τις πληροφορίες", ανέφερε. Ο Μελνίκ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που αναγνωρίστηκαν την Τετάρτη θα πρέπει επίσης να αναγκάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ηγέτες των τηλεπικοινωνιών «να μην προωθήσουν τη χρήση ορισμένων από αυτές τις συσκευές εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων για παιδιά».

Το σχέδιο έκθεσης θεωρήθηκε αβάσιμο από τον FDA και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου τον περασμένο μήνα και η επιστημονική ομάδα αναμενόταν από τους ακτιβιστές να σφραγίσουν αυτά τα συμπεράσματα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πριν οι ψήφοι των επιστημόνων, ο Kevin Mottus, ο διευθυντής προβολής η Καλιφόρνια Ομοσπονδία Εγκέφαλων Εγκεφάλου, απαίτησε από το πάτωμα ότι ολόκληρη η ομάδα ανακατευθύνεται για έλλειψη προσόντων για την αξιολόγηση δεδομένων ραδιοσυχνότητας. Ο Mottus δήλωσε αργότερα ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι συγκρίσιμα με τον αμίαντο και τον καπνό και πρέπει να φέρουν ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία.

Όμως, καθώς άρχισε η συζήτηση για την ψηφοφορία, οι επιστήμονες άρχισαν να προτείνουν προτάσεις για την αναβάθμιση των ευρημάτων, λέγοντας ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ραδιοσυχνότητες μπορεί σαφώς να συνδεθεί με καρκίνο καρδιακού ιστού σε αρσενικούς αρουραίους. Το σχέδιο μελέτης είχε πει στο παρελθόν ότι υπήρχε κάποια σχέση αλλά όχι σαφή στοιχεία. Οι καρκίνοι του καρδιακού ιστού ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί επειδή είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που σπάνια εμφανίζεται σε αρουραίους και δεν μπορεί να εξηγηθεί ως τυχαίες ασθένειες. Οι συνάδελφοι ψήφισαν επίσης ότι η μελέτη δείχνει κάποια σχέση μεταξύ ακτινοβολίας κινητού και καρκίνου του εγκεφάλου σε αρουραίους. Το σχέδιο είπε ότι ο σύνδεσμος ήταν διφορούμενος, μια επιστημονική ονομασία που έδειχνε ότι ήταν αβέβαιη και αναμφισβήτητα ασήμαντη. Εκτός από την εμφάνιση αύξησης των καρκίνων σε αρουραίους, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι νεογέννητοι αρουραίοι ζύγιζαν λιγότερο και υπέφεραν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας όταν ζούσαν σε θάλαμο ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων.


Τι έπεται?

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας της FDA, Edward Margerrison, παρακολούθησε τη συνάντηση και προειδοποίησε στη συνέχεια κατά του να σχηματίσει εξαντλητικά συμπεράσματα με βάση τις ψηφοφορίες της Τετάρτης. «Έχουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση», είπε. "Δεν πρόκειται να κάνουμε γόνατο σε τίποτα." Η FDA θα μεταφράσει τα ευρήματα των τρωκτικών σε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών θα αποφασίσει εάν τα συμπεράσματα της FDA είναι αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν τον καθορισμό χαμηλότερων προτύπων εκπομπών για κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ ή τη λήψη άλλων προφυλάξεων.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν μια σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου. NY Times

Ο Margerrison σημείωσε ότι το πείραμα αρουραίων εκθέτει τα ζώα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων από τα τυπικά κινητά τους χρήστες. Ωστόσο, οι ακτιβιστές στη συνάντηση δήλωσαν ότι η έκθεση σε διάστημα δύο ετών - τα επίπεδα που βίωσαν οι αρουραίοι - ήταν συγκρίσιμη με την έκθεση σε διάρκεια ζωής για έναν άνθρωπο.

Η απόφαση της επιστημονικής επιτροπής είναι μόνο συμβουλευτική και θα πρέπει να εγκριθεί από τον οργανισμό για να γίνει τελική, αλλά ο κύριος ερευνητής John Bucher είπε ότι είναι ασυνήθιστο να απορριφθούν οι συστάσεις της συμβουλευτικής επιτροπής. Ο Bucher, ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, ο οποίος ανατέθηκε από το FDA το 1999 και πραγματοποιήθηκε σε υπόγειους θαλάμους όπου 3.000 τρωκτικά βομβαρδίστηκαν με ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων για εννέα ώρες την ημέρα για δύο χρόνια.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι τα προϊόντα του είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση. Ο Jason Johnson, εκπρόσωπος της CTIA, της ομάδας εμπορίου της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, δήλωσε ότι η απόφαση της Τετάρτης θα πρέπει να αξιολογηθεί, σημειώνοντας ότι η επιτροπή δεν είναι η τελευταία λέξη για το επίμαχο ζήτημα. "Η επιστημονική κοινότητα θα εξετάσει τα σχέδια εκθέσεων του NTP στο πλαίσιο των πολλών άλλων επιστημονικών μελετών που διεξήχθησαν εδώ και αρκετές δεκαετίες", δήλωσε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

"Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και πολλές άλλες διεθνείς και αμερικανικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν διατηρήσει το μακροχρόνιο συμπέρασμά τους ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει γνωστός κίνδυνος για την υγεία, Το 15-μέλος της επιστημονικής ομάδας περιλάμβανε παθολόγους και άλλους επιστήμονες της βιομηχανίας Merck, Pfizer, Procter & Gamble και GlaxoSmithKline, καθώς και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της ηλεκτρολογίας, της παθολογίας και άλλων κλάδων.


Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Οι ακτιβιστές της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι καθώς ο πόλεμος των συγκρουόμενων μελετών και των εμπειρογνωμόνων ακούγεται, το κοινό μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατευθεί από την έκθεση σε ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας. Συνιστούν τη χρήση ακουστικών με ακουστικά (όχι ασύρματα) ή ακουστικών. Συνιστούν επίσης να κρατάτε το τηλέφωνο μακριά από το σώμα, να το μεταφέρετε σε σακίδιο ή πορτοφόλι, να το θέτετε σε λειτουργία "αεροπλάνου" όταν δεν το χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάφωνο όταν συνομιλείτε. Και δήλωσαν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να φέρουν κινητά τηλέφωνα στις τσέπες τους επειδή τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα κύματα ραδιοσυχνοτήτων.

Τα συμπεράσματα της επιστημονικής επιτροπής επικύρωσαν τις μακροχρόνιες ανησυχίες του επιδημιολόγου και συγγραφέα Devra Davis, προέδρου του Environmental Health Trust και επισκέπτη καθηγητή ιατρικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ. Είπε ότι ακόμη και αν τα ευρήματα της έρευνας είναι αμφισβητήσιμα για έναν επιστήμονα, τα αποδεικτικά στοιχεία εξακολουθούν να επαρκούν για να σηματοδοτήσουν ότι οι άνθρωποι αδιανόητα διατρέχουν κίνδυνο από τις δικές τους εφευρέσεις.

«Είμαστε στη μέση ενός τεράστιου πειράματος έκθεσης για τον εαυτό μας», είπε.

Θα ήθελες...